19 Ekim 2010 Salı

Saint Malo (Ancien Ville - Eski Şehir)

Saint Malo (Fransa)

Saint Malo, Fransa'nın Bretagne bölgesindeki Ille-et-Vilaine departmanını oluşturan yerleşkelerden biridir.
Yaklaşık olarak 37 kilometrelik bir yüz ölçümüne ve 50 bin kişilik bir nüfusa sahiptir. Deniz kenarına kurulmuş olan bu ufak şehir, zengin bir denizcilik tarihine sahiptir. Ticaret, balıkçılık, eğlence ve turistik açıdan gelişmiş bir liman  ve önemli bir ekonomik merkez kounumundadır. Bu nedenle ufak bir yer olmasına rağmen yılda yaklaşık 200-250 bin turist çekmektedir.

Şehrin tarihi yaklaşık 3. yüzyılda şehri biçimlendirmeye başlayana romalılara kadar dayanmaktadır. İçinde 5 ticaret merkezi barındıran bu liman şehrini en ünlü kılan özelliği ise şehri çevreleyen tarihi surları ve yaklaşık 81 tarihi yapıyı içinde barındırmasındır.



Bu yapılardan en önemlileri ise:

  • Saint Vincent Katedrali 
       (Le Cathedrale saint-Vincent)
  • Ducal de Saint Malo Şatosu 
       (Le Château Ducal de Saint-Malo)
  • Ve Saint Malo Surlarıdır 
       (Les Remparts de Saint Malo)'dur.


 Şehre ulaşım oldukça kolaydır. Saint Malo'ya yakın Dinard'da bir havaalanı olmakla beraber, özellikle Rennes'den  hızlı trenlerle 50 dakikada rahat bir şekilde ulaşım sağlanabilir.

Saint Malo tren garına varıldıktan sonra, şehir içi ulaşım kolaydır. Zira garın tam önünde otobüs durağı bulunmaktadır.

Surlarla kaplı eski şehire gitmek için ise, otobüse binmeye bile gerek yoktur. Garın kapısından çıkıldıktan sonra direk yüründüğü takdirde 10-15 dakika sonra deniz deniz kenarına, eski şehirin girişine varılmış olur. Eski şehirin tam önünde Tourism Information bürosu vardır. Her yıl önemli bir sayıda turist çekmesinden dolayı, turizm bürosunda turistlere mümkün olduğunca yardım edilmeye çalışılıyor.

Zira ben ilk uğradığımda ilk olarak nereden geldiğimi sorduktan sonra, ne kadar bir süre için burada bulunduğumu sordular. Eğer birkaç gün burada bulunacaksanız yada şehrin hangi köşesinde gezip görmeye değer ne var, şehirdeki resoranlar, oteller ve her yıl düzenli olarak yapılan festivaller hakkında bilgi içeren bir kitapçık veriliyor. Burda hem sadece eski şehrin haritasını hem de bütün şehir haritasını edinmeniz mümkün. Şehir haritasını elinize aldıktan sonra eski şehirin tam girişinde bulunduğunuzu göreceksiniz. Eski şehir etrafı surlarla çevrili, eski binalardan oluşuyor.


Dilerseniz içeri girince öncelikle surlaırn üzerine çıkıp bir çepeçevre bir tur atıp şehir yapısını tam olarak anlayabilir, gel gitlerle kuruyup ıslanan deniz manzarasının tadını çıkartabilirsiniz. Sonrasında ise eski şehirin içinde çeşit çeşit gemi maketleri bulunduran hediyelik eşya dükkanlarını, Bretaigne bölgesinin spesifik lezzetlerinden olan krep ve galetlerin olduğu büfeleri ve restoranları görebilirsiniz.




Surlarına çıktığınız zaman dünyanın en uzun gelgitlerinin deniz kokusunu burnunuza getirip getirip götürdüğünü hissedersiniz. Surlardan inip eski şehirde turlamaya başladığınızda ise, artık etrafınızı surların çevirmesinden midir nedir kendinizi oldukça güvende hissetmeye başlarsınız..

İbrahim TÜRMİŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder