27 Ekim 2010 Çarşamba

Combourg - Fransa

COMBOURG - FRANSA

Combourg Fransa’nın Bretagne bölgesinde, Ille-et-Vilaine departmanında yer alan, 85 km2 alan üzerine kurulmuş, 5500 kişilik nüfusa sahip küçük ama ünlü bir ilçedir. Combourg ilçesi, hayatının bir kısmını buradaki ünlü combourg sarayında geçiren Fransız romantizminin önemli temsilcilerinden yazar, devlet adamı Chateaubriand’dan dolayı Romantizmin beşiği (berceau du romantisme)  olarak da anılmaktadır. İlçe Rennes ve Saint malo arasında yer almaktadır. İlçenin Paris’e uzaklığı 386 kilometre, Rennes’e 39 kilometre ve Saint malo’ya da 36 kilometre uzaklıktadır. 
 
Chateaubriand’ın babası René-Auguste de Chateaubriand ve annesi Apolline de Bédée 3 mayıs 1761 yılında Combourg’a yerleşirler. Böylece François-René de Chateaubriand gençliğinin 2 yılını burada geçirir (1768-1848). Hatta Mémoires d'outre-tombe adlı otobiyografisinde de “Ben Combourg ormanlarında bugünkü ben oldum” demektedir. 

Combourg’u Combourg yapanın Chateaubriand oldugunu söyleyebiliriz. Zira Chateubriand sarayının ilçenin tanıtımına büyük katkısı var. Saray sayesinde ilçe her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Sarayın yapımı 8.yüzyıla kadar dayanıyor. Saray dışarıdan bakıldığında 4 büyük kulesiyle bir kaleyi andırmaktadır. Sarayı çevreleyen büyük ve yeşil bahçenin güzelliği sarayın ihtişamıyla birleşince ortaya harikulade bir manzara ortaya çıkıyor. Ayrıca resimlerde gördüğümüz gibi sarayın yanında ufak ve şirin de bir göl var. 

Combourg’a trenle Paristen yaklaşık 3 saat Rennes’den de 40 dakikada ulaşım sağlanabilir. 

İbrahim Türmiş
27.10.2010

1 yorum: